Променят цената на тока няколко пъти годишно

Събират във фонд парите от зелената надбавка

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цената на тока по няколко пъти през годината. Това предвижда проект за изменение на Закона за енергетиката, приет вчера от икономическата комисия в парламента. Целта е да се промени досегашната практика, при която промените в цената на електроенергията се правят само веднъж годишно. Очаква се поправките в законопроекта да бъдат гласувани в пленарна зала днес
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев подкрепи предложенията за промени в Закона за енергетиката. Той обясни още, че са необходими и други мерки, за да бъдат разрешени най-належащите промени в енергетиката.

Според него в закона трябва да бъде включено и разделянето на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Необходима е промяна и в Закона за приватизацията, която да позволи в “Набуко Интернешънъл” да се включи с 50% акционерен дял консорциумът “Шах Дениз 2”.
Според министър Добрев се налага да бъде променена и методиката, по която се плаща надбавката за зелената енергия. Според него тези пари трябва да бъдат събирани в специален фонд , в който да влизат и 100% от средствата от квотите въглероден двуокис.
Това може да стане паралелно с приемането на Закона за опазване на околната среда. Така ще се гарантират плащанията към ВЕИ производителите, без да се увеличава крайната цена на тока. От друга страна, ако приходите от квотите парникови газове са достатъчно високи, ще може да се търси възможност за намаляване на надбавката за зелена енергия, обясни Добрев. Той припомни още, че трябва да има и нов състав на ДКЕВР, избран с две трети мнозинство от Народното събрание.
„Не може да се дава на ДКЕВР абсолютна възможност да променя цената, когато си иска. Този текст позволява на комисията да злоупотреби с права които са й дадени”, коментира депутатът от „Синята коалиция” Иван Иванов.

Според него по-добър вариант би било да се съкрати ценовият период и новите стойности за електроенергията да се определят на тримесечна база.

Другите депутати обаче не изразиха подобни притеснения. „Това, че комисията ще се самосезира при определяне на цената на тока, не означава, че няма да има обществено обсъждане”, коментира Червенкондев.

Целта на промените е да се разреши на енергийния регулатор да съкрати процедурите и сроковете при определянето на новите цени на тока. Това обаче не означавало, че ще се пренебрегне мнението на заинтересованите страни.
По предложение на депутата от ДПС Рамадан Аталай икономическата комисия реши още, че в проекта за промени ще влязат текстове, които регламентират създаването на консултативен обществен съвет към министерство на икономиката. В него трябва да влезнат представители на министерството, на потребителските организации и синдикатите.
Искат индивидуални договори за парно
Абонатите да сключват индивидуални, а не общи договори с топлофикационните дружества. Това предвижда проект за промени в Закона за енергетиката, внесен в понеделник от Георги Атанасов, депутат от Коалиция за България. В икономическата комисия обаче решиха да отложат гласуването на този законопроект.
В проекта се предвижда още хората да не бъдат задължени да ползват топлинните счетоводители. Идеята е живеещите в сградите в режим на етажна собственост сами да определят кое лице да отговаря за дяловото разпределение. Друга идея е фактурите да се издават на база на реално закупената топлоенергия. Предвижда се и задължително отчитане на топломерите при промяна на цената на парното.