"Сините" готови за гражданско правителство

Изборите ще са през май, призна Мартин Димитров, но не каза конкретна дата

Ако президентът Росен Плевнелиев реши да даде третия мандат на Синята коалиция, ние ще му дадем възможност да предложи гражданско правителство с този мандат, без участието на политически фигури, обяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров след заседанието на КСНС.

Според Димитров това ще изиграе ролята на експертен и програмен кабинет и да работи с парламента, за да бъдат предприети адекватни мерки в малки срокове.

"Върви се към служебно правителство очевидно, което е опасно от гледна точка на това, че без работещ парламент, има възможност не всички необходими законопроекти да бъдат приети и служебното правителство по някои теми да остане с вързани ръце", каза Димитров, цитиран от "Фокус".

Съпредседателят на Синята Коалиция изрази мнение, че изборите ще бъдат през май месец, но отказа да моментира дали конкретната дата е 12 май.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев посочи, че единствено президентът Росен Плевнелиев може да реши кога ще се проведе парламентарния вот.

"Това, което сме постигнали като консенсус по тези въпроси, е че от края на април до средата на май трябва да се проведат изборите. Консултативният съвет не взима решение. Ние само може да правим изводи и да даваме препоръки. Това, което президентът трябва да реши, той го решава, а не ние", заяви Велчев.