Производителят на кюфтетата за "Икеа": Не слагаме конско

Животът

26-02-2013, 18:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

След лазанята, хайде и на кюфтетата с конско!

От компанията извършили 320 проверки, всички доказвали твърдението

Производителят на кюфтетата за търговската верига "Икеа", които бяха изтеглени от продажба в 24 държави, съобщи, че не е открил конско месо в своите продукти, съобщава АФП.

"През последните три седмици сме извършили 320 проверки. При нито една от тях не е открито конско месо", съобщи директорът Улф Дафгаард. Той посочи, че тестовете са били проведени както от компанията, така и от външна лаборатория.

От компанията производител обявиха, че все още очакват резултатите от тестовете в Чехия, където властите също твърдят, че са открили конско месо.

Както е известно преди ден от "Икеа" изтеглиха от продажба кюфтетата в разфасовка от един килограм в 24 страни по света, сред които и България.

Bulgariautre.bg припомня, че по-рано този месец земеделският министър в оставка Мирослав Найденов съобщи, че в супермаркетите "Карфур" са открити, иззети и унищожени 86 кг. лазаня, за която бе доказано, че е с конско месо.

Продукти с конско месо бяха разпространени в търговската мрежа на няколко европейски държави и предизвикаха сериозни полемики.

"Нестле" също изтегли от търговската мрежа в Италия и Испания тестени изделия с говеждо месо, след като при проверка са установили наличие на конско.

В редица супермаркети във Великобритания пък агенцията по безопасност на храните тествала 27 хамбургера, които би трябвало да съдържат говежно месо, но в 10 от тях открили следи от конско.

Скандалът с конското месо стигна дори до Европарламента, където депутатите в комисията по околна среда поискаха повече проверки по веригата на хранителни доставки и по-тежки санкции за измами с месни продукти.