Добрев зове: НС да довърши Закона за енергетиката

Той поиска и допълнителни промени, една от които е разделянето на НЕК от ЕСО

Настоявам Народното събрание в оставащите му седмици да довърши своята работа по останалите промени в Закона за енергетиката, призова министърът на икономиката в оставка Делян Добрев на заседание на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.

"Подкрепяме предложените текстове за промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР. Те са подкрепени и от ДЕВР със становище, което са изпратили до министерството. Само тези текстове обаче не са достатъчни, за да се решат промените”, посочи Добрев, цитиран от "Фокус".

Той поиска да бъдат приети и допълнителни промени, една от най-важните от които е разделянето на НЕК от ЕСО. "Трябва да бъде приет този текст. Ако чакаме нов парламент, ще изгубим поне 6 месеца", заяви Добрев.

Той поиска и промяна в Закона за приватизация, с които са свързани с проекта "Набуко".

"Трябва да помислим и регламентираме плащанията по зелената добавка. Трябва средствата от зелената добавка да влязат в специален фонд. Това ще реши проблеми на НЕК, който плаща на производители на зелена енергия, без да има реални приходи от тази енергия", заяви Делян Добрев.