Зов от Германия: Не идвайте в страната ни за помощи!

Германският МВР шеф не ще български и румънски емигранти

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова България и Румъния да предприемат мерки, за да предотвратят емиграцията към по-богатите страни от ЕС, включително и към Германия.

Редица имигранти от България и Румъния идват в Германия единствено, за да получават социални помощи, заяви Фридрих пред германските медии.

"Ние не можем да приемем това", допълни той и добави, че ЕС вече отделя значителна част от своя бюджет за помощ за новите страни-членки.

Bulgariautre.bg напомня, че Германия, подобно на Великобритания, също поде кампания срещу нас и северните ни съседи, в опит да спре гастарбайтерите на двете страни, които от догодина безпроблемно ще могат да търсят работа, след като отпаднат официалните ограничения за броя на нискоквалифицираните работници.

В свой доклад Германската асоциация на градовете посочва, че страната е изправена пред "значителни разходи в резултат на миграцията, продиктувана от бедността в двете страни".

Общинските власти призоваха канцлера Ангела Меркел да им предостави финансова помощ, за да се справят с натиска, на който ги е подложила миграцията. Федералното правителство обаче отхвърли исканията им.

Според официалните данни в момента в Германия има около 209 000 румънци и близо 121 000 българи.