Е. Дайнов: Израстването на президента силно плаши Борисов

Най-доброто от печата

26-02-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът става независима от ГЕРБ институция

Бойко Борисов се опита да инструктира президента, няма естествено конституционното и политическо право да прави това. Но той го направи, защото президентът става независима от ГЕРБ институция с два хода.
Това казва за БГНЕС политологът Евгений Дайнов . "Първо, президентът разкритикува ГЕРБ, че е сдал властта преждевременно и второ, с излизането си пред протестиращите, Росен Плевнелиев започна да гради личен авторитет. Бойко Борисов не излезе да си говори с протестиращите в нито един миг. Това израстване на Росен Плевнелиев естествено безпокои Бойко Борисов и то много силно. Той се опитва сега да ни покаже, че все още той е силната фигура, но си личеше, че вече е разбрал за постепенното израстване на Плевнелиев и сега ние ще видим как ще се развие този странен диалог", подчерта Дайнов.
По повод изказването на Борисов, че ще вкара 20 депутати на ГЕРБ в парламента при служебен кабинет на БСП и ДПС, за да работи Народното събрание, Дайнов коментира, че това е играта на Бойко Борисов откакто е подал оставка. "Той се опитва отново, както правеше в продължение на повече от 10 години, когато иска да застане на страната на народа против политическите партии, против властта и да каже: ето аз с олигархията, с монополистите, с политическия картел, с партиите нямам нищо общо. Той си представя, че ако има такъв програмен или експертен кабинет за 3-4 месеца, той да стои отвън и да подвиква. И така отново да бъде припознат като момчето от Банкя, което ще поведе народа. Което е изключително плоска и детинска поза и доколкото виждам никой от политиците не му се връзва засега, добави още Дайнов.