161 заявления за "Енергийно обновяване", отчете Павлова

От тях 89 са одобрени, похвали се строителната министърка

Общо 161 заявления са подадени за разглеждане по проект "Енергийно обновяване на българските домове", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Тя посочи, че от подадените заявления за разглеждане, 89 от сградите са одобрени и допустими за финансиране по тази програма, а 12 са отхвърлените.

"В рамките на целия период на програмата ние изчислявахме, че можем да финансираме някъде 200 сгради, но половин година след началото на проекта вече имаме 161 заявления", посочи Лиляна Павлова и продължи:

"Костваше много усилия и много работа да можем днес реално да стартираме една жилищна сграда".

В присъствието на Павлова днес бе подписан първия договор за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност по проекта.

"Сградата, която подписваме днес, ще бъде завършена лятото. 222 000 лева е общата стойност за цялостното обновяване на сградата. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще плати 121 000 лева от цялата сума", обясни тя.

На церемонията по подписването на първия договор присъстват кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Столична община Ирина Савина.