Църквата прогледна за тежките проблеми в държавата

Висшият клир за първи път коментира кризата и безработицата при избора на патриарх

Политическите страсти, които се вихрят на улицата, не подминаха и църквата вчера, когато беше избран новият български патриарх Неофит. В храма "Св. Александър Невски", където беше интронизацията му, прозвучаха слова, които засягаха не само чисто църковни въпроси, а и светските проблеми, които вълнуват цялото общество.

Говоренето за кризата беше започнато от сливенския митрополит Йоаникий. В словото си той обърна специално внимание на факта, че новият патриарх е избран в тежки времена на безработица и криза, в които обществото е объркано и демотивирано. Наблюдатели изтъкнаха, че подобни думи се чуват много рядко от устата на представители на висшия клир, които традиционно отбягват да се ангажират активно с обществените проблеми.

"Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава със солидарно общество" - това каза пък президентът Росен Плевнелиев, който бе сред официалните гости в храма.

Русенският митрополит Неофит беше избран за патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и митрополит на Софийската епархия след балотаж с ловчанския митрополит Гавраил. Той последва след първоначалното гласуване за Неофит, Гавраил и Галактион, на което Галактион отпадна. Според устава на Българската православна църква (БПЦ), за да бъде избран патриарх, той трябва да получи две трети от гласовете на делегатите на събора, което означаваше 92 гласа. При първото гласуване обаче Неофит получи 72 гласа, Гавраил - 43, а Галактион - 22, като имаше и една невалидна бюлетина. На втория тур Неофит получи 90 гласа, а Гавраил - 47, като отново имаше една невалидна бюлетина.

След преброяването изборът на патриарх беше обявен от досегашния временен наместник-председател - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който бе и председател на специално формираното избирателно бюро. На свикания патриаршески изборен църковен събор в сградата на Светия синод участваха 138 делегати от избраните 142.

Сред отсъстващите бяха и двама от митрополити - Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон и единият от кандидатите за патриарх - старозагорският митрополит Галактион. Според официалната информация причина за отсъствието му вчера е здравословен проблем.

Пред гражданството изборът беше оповестен от американския и австралийски митрополит Йосиф. Той си позволи закачка с католическата общност, като заяви, че няма бял пушек, с какъвто се обявява изборът на нов папа, но за сметка на това камбаните на "Св. Александър Невски" бият празнично.

"Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен". Това каза патриарх Неофит в своето първо слово като духовен глава на БПЦ. Той е третият църковен глава след възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ през 1953 г. Негови предшественици са Кирил и Максим. Изборът се проведе при безпрецедентни условия на прозрачност, като на самото гласуване в синодалната палата бяха допуснати камера и микрофони на БНТ.

Интронизацията на патриарх Неофит беше извършена в храма "Св. Александър Невски" в присъствието на гости от православните църкви. Освен президента в храма присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, последният български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и др. Премиерът Бойко Борисов отсъстваше. Когато новоизбраният патриарх излезе от синодалната палата и се отправи към храма, много граждани го приветстваха.