Плевнелиев нагърбва ГЕРБ

Президентът връчва първия мандат за съставяне на нов кабинет

Президентът Росен Плевнелиев ще даде днес мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство.

След оставката на правителството на Бойко Борисов, дошла след масовите протести в цялата страна, в петък, 22 февруари, държавният глава проведе консултации с парламентарните групи.

Изводът от консултациите президентът обобщи така: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство".

Така Плевнелиев първо ще даде мандата на най-голямата парламентарна група за съставяне на правителство. Това е ГЕРБ, а после БСП.

Премиерът в оставка вече заяви, че партията няма да вземе проучвателен мандат. БСП също  казаха, че няма да приемат.

Третият проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи - "и после на ДПС", каза обаче Плевнелиев след края на политическите консултации в петък.

Ако и този трети опит излезе несполучлив и държавата остава все още без съставено правителство, тогава президентът разпуска Народното събрание и с Указа, с който го разпуска  - веднага насрочва избори за ново Народно събрание и назначава служебно правителство.

"Ще бъдат предприети обаче много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на НС, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени закони и да дадем възможност на служебното правителство да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и финализирани са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение", обеща тогава а президентът.