"Хизбула" праща $50 000 на терористите от Бургас

Това е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването

Микробус с плътно спуснати пердета се движи из ливанската столица Бейрут. Неправещото впечатление старо возило спира на 10 различни места из града и навсякъде се повтаря една и съща сцена.

Мъж със сериозно, каменно изражение слиза от рейса, казва едно и също въпросително изречение на различни младежи, всички изглеждащи на външен вид от арабски произход. Те също отговарят с три напълно еднакви думи, след което се качват в автобуса, без да се оглеждат, за да не правят впечатление и да не изглеждат съмнителни.

Странната група от млади мъже, които не се познават помежду си, се насочва към планинска местност в Ливан, където ще започнат да се обучават.

Никой не знае истинското име на другия, всички се обръщат един към друг с псевдоними. Те не знаят къде отиват, защото пердетата на рейса никога не се вдигат. На младите мъже предстои да се научат да стрелят с почти всички видове автоматично, късо и дълго оръжие, да използват експлозиви, да се дегизират и да предават информация кодирано.

Така е започнала военната подготовка на тримата терористи, които убиха петима израелски туристи и един българин на летището край Бургас, смятат разследващите и експерти от наши и чужди специални служби. Така се подготвят всички активни членове на военното крило на "Хизбула", разказали и действащи оперативни изпълнители на организацията, сред които е и арестуваният за подготовка на атентат в Кипър през 2012 г. Хосам Талеб Якуб, научи "24 часа".

Как са се подготвяли атентаторите от Бургас, е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г. В атентата загинаха един българин и шестима израелци.

"За да бъде някой наречен активен член на "Хизбула", трябва да са задължително изпълнени две условия - да получава задачи и нареждания от прекия си ръководител и да получава заплащане от ливанската организация", твърди в показанията си 24-годишният Якуб, както и негови "колеги", арестувани за подготовка на атентати на различни места по света.

Ливанецът с шведски паспорт Хосам Якуб признал при разпитите в Кипър, че всеки месец

“Хизбула” му е заплащала по 600 долара, организацията е давала пари и за всичките му задгранични пътувания и мисии, на които го е изпращала.

До момента българските и международните спецслужби са установили, че от военното крило на "Хизбула" са превели 50 хил. долара по сметка на ливанеца с австралийски паспорт, който е засечен да подготвя атентат в България под фалшивото име Браян Дженсън, разкриха запознати с международното разследване.