Президентството става Министерски съвет?

Най-доброто от печата

25-02-2013, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефът на кабинета Цветлин Йовчев е вероятният бъдещ вътрешен министър

Президентът Росен Плевнелиев вероятно ще назначи част от своите съветници и секретари в бъдещия служебен кабинет, научи "Труд".

Най-споменаваното име за министър-председател е на Екатерина Захариева, главен секретар на администрацията на президентството. Тя има дълъг административен опит - работила е в министерството на околната среда и на строителството. Освен това се ползва и с доверието на държавния глава.

Друг негов служител - шефът на кабинета Цветлин Йовчев, е вероятният бъдещ вътрешен министър. Той е най-запознатият човек от екипа на Плевнелиев с работата на службите. Името му е обсъждано и за премиер, но тъй като дългият му стаж в контраразузнаването би породил обществени критики, засега плановете са да е само министър или най-много силов вицепремиер.

В правосъдното министерство вероятно ще се премести един от юридическите секретари на Плевнелиев. Това вероятно ще е Росен Кожухаров. Като бивш шеф на дирекция във Външно и бивш консул в Милано той обаче може да бъде поставен начело и на дипломатическото ведомство.

За социалното министерство президентът също има подходящ човек - секретарят му Деяна Костадинова бе съветничка на Бойко Борисов по социалните въпроси, а по-късно и заместничка на Тотю Младенов.

Тепърва ще се търси удачен титуляр за агроведомството. Убедителна кандидатура за там е Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие", който успя да сложи ред в земеделските европрограми. Той е човек на Дянков.