Патриарх Неофит: Ще поема пътя на високоотговорното служение

Със задоволство ще отбележим грижата на държавата за поддържането на храмовете, отбеляза главата на БПЦ

Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит направи обръщение към присъстващите в храм-паметника "Свети Александър Невски" по време на церемонията по интронизациятаси.

"Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение", започна словото си патриарх Неофит.

"Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа. Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити", обави новият глава на БПЦ.

Той обяви, че ще следва светлия пример на починалия патриарх Максим, а „грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта”

"Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете", отбеляза още патриарх Неофит, който благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес.

След церемонията патриарх Неофит се отправи към Синодалната палата, а по пътя отказа коментари пред журналисти като единствените му думи бяха: "Първата задача на църквата е да работим заедно. Нека всички българи бъдат честити и със стремеж в сърцата да работим за доброто на България".