Германците против членството на Турция в ЕС

Свят

24-02-2013, 14:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

60% от тях не искат Анкара като част от евросемейството

Близо 2/3 от германците са против влизането на Турция в ЕС, показват данните от допитване, публикувани във в. "Билд ам Зонтаг" днес – в деня, когато канцлерът Ангела Меркел започва двудневна визита в Анкара.

Според анкетата направена от института Емнид, 60% от запитаните са заявили, че са против Турция да стане член на ЕС, 30% подкрепят идеята, а 10% не са се произнесли.

Освен това 57% от анкетираните са на мнение, че икономическият растеж и военната мощ на Турция будят тревога, но пък 35% се радват на растящото влияние на Анкара.

Официалната визита на Ангела Меркел включва отиване до границата със Сирия, за да поздрави разположените там германски войници.

В понеделник Меркел ще се срещне с турския президент Абдула Гюл и премиера Реджеп Ердоган.

Във видеоматериал, качен вчера на нейния сайт, Ангела Меркел казва, че подкрепя отварянето на нова глава в преговорите на Турция за членство в Евросъюза.

На въпрос за присъединяването на Анкара тя отговаря: Водим преговори, като резултатът не е определен предварително. Тези преговори напоследък малко тъпчат на едно място и аз съм за отварянето на нова преговорна глава, за да можем да понапреднем.

Според нея има още дълъг път да се извърви в тези преговори. И макар да съм скептична, одобрих продължаването на преговорите за членство, добавя тя.

Турция започна през 2005 г. преговори за влизане в ЕС, но те не напредват заради несъгласието на някои европейски страни като Франция и Германия Анкара да бъде допусната като пълноправен член, а също и заради някои действия на самата Турция.