Следи протеста отблизо тук! (СНИМКИ)

Мисия София

24-02-2013, 13:30

Снимка:

Bulgariautre.bg, БГНЕС

Автор:

Екип на Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цяла България на протест!

България изригна: Не на монополите!

Лицата на протеста II

Лицата на протеста

Със скандирания "Мафия" посрещнаха президента

Екипът на Sofiautre.bg ще следи за вас развитието на протестните действия в столицата и най-големите градове на страната.

18,00 часа - Малка група протестиращи блокират отново движението на "Орлов мост". В резултат на това се е образувало отново задръстване по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока от стадион „Васил Левски” към Орлов мост.

17,30 часа - Протестиращите по основните улици в София са не повече от 100 души. В момента те отново се отправят към Орлов мост, след като за кратко бяха пред Парламента.

17,00 часа - След близо час протести е възстановено движението в района на Орлов мост в столицата. Протестиращите в района намаляват, като към 100 души се отправят към Софийския университет и района на парламента.

16,30 часа - Остава блокирано движението в района на Орлов мост в София. В района има около 200 протестиращи. 

16,00 часа - Няколкостотин души са блокирали движението в района на Орлов мост. В района има много жандармерия, както и хора, които са седнали по средата на улицата.

15,10 часа - Протестът продължава повече от четири часа. Той е най-масовият в последните години, който се е провеждал в София. В момента хората се намират пред Народното събрание. Развяват се множество български знамена. Хората скандират „Всеки ден ще е така до победата”, „Всички вън” и „Българи - юнаци”. Протестиращите носят лозунги, на които пише „Нова Съдебна система, Парламент, Конституция”. Други лозунги гласят „Стига толкова геноцид за обикновените българи”, „Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще ви плаща”, „Бъдеще за младите”, „Най-разпространената професия в България е клошар”, „Стопа на Румен Овчаров енергийната мафия” и „Стоп на червения сценарии”.

14,55 часа - Протестиращите раздават листовки с исканията си. Очаква се всеки момент те да се отправят отново към парламента. На листовките пише: „Нашите конкретни искания на този етап са: Да не се разпуска Народното събрание; Създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него, който да изработи програма за изпълнение на исканията на гражданите; Създаване на програмен парламент, сключване на договор между обществения съвет и програмния кабинет; Промяна на изборния закон, преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система; Право на гражданите да отзовават народните представители; Носене на съдебна и наказателна отговорност от страна на депутати и министри".

14, 35 часа - Протестиращите в София носят 6-7-метрово знаме и са пред сградата на президентството, пеят се патриотични песни.

14, 15 часа - Възстановено е движението на "Орлов мост", а потестиращите се насочват към президентството. Движението на ул. „Алабин” в посока бул. „Витоша” е блокирано.

13,40 часа - Протестиращите продължават да скандират на центъра на София.

13,25 часа - Протестите се пренесоха пред парламента, а полицаите са свалили щитовете си в знак на солидарност.

13,15 часа - Множеството тръгва от "Орлов мост" към катедралата "Александър Невски", за да получи благословията на новия патриарх. Звучи "Бяла роза", а други продължават да скадират "Мафия".

13,10 часа - Скандиранията на "Орлов мост" продължават. Жените в павилиончетата за храни и напитки не смогват да носят бира, вода и хранителни изделия.

12,45 часа - Организаторите четат част от исканията си и плакатите на протестиращите. Скандират "Българи юнаци".

12,30 часа - Целият "Орлов мост" вече е блокиран и осеян със знамена. Множеството скандира "Бъдеще за младите" и "Мафия". Организацията на протеста е лоша.

12,15 часа - Множеството се отправя към "Орлов мост", а протестиращите вече са около 10 000. Пред Sofiautre.bg майка на име Гергана Димитрова, която е дошла на протеста, заяви, че иска бъдеще за детето си и иска бъдеще тук. Тя каза, че иска промяна на политическия модел в страната. Искане, на което президентът Плевнелиев засега отвърна само с усмивка.

12,00 часа - Морето от млади лица се ситуира пред парламента.

11,55 часа - Множеството се отправя се към парламента или Орлов мост.
Всичко е мирно, няма ексцесии.

11,40 часа - Протестиращите вече са над 5000. Целият площад пред президентството е заварден от полиция. Идват нови хора, а оратори от различни граждански сдружения говорят пред множеството. Някои протестиращи искат отново Плевнелиев да излезе.

Искаме си държавата. Над 5 000 души има в Добрич и Пазадрдиж. Протестите са многохилядни в цялото страна, обяви един от ораторите.

11,30 часа -  На протеста има много студенти. Те носят транспаранти: "Не сме ходещи такси", "Стига капитализъм, стига ограбване". Пред президентството продължават да прииждат хора.

11,20 часа - Протестът срещу банковия произвол прерастна в такъв срещу монополите. Движението е спряно. Продължават да прииждат хора пред президентството. Чуват се възгласи: "Всек ден ще е така до победата". Двата лъча се събраха и тръгват към президентството.

Няма излишно напрежение за момента, мерките за сигурност са засилени.

11,10 часа - Вторият лъч на протеста тръгна от Орлов мост към Президентството. Близо 2 000 човека. На протеста има засилено полицейско присъствие, като полицейска охрана има и около Министерството на финансите. След като поговори за кратко с протестиращите, президентът Плевнелиев се оттегли пеша по "Аксаков".

11 часа - Над 300 души са се събрали пред Министерството на икономиката.

Предвожда ги камион с уредба, а организаторите са наели частна охранителна, фирма. Има засилено полицейско присъствие и много журналисти.

Протестиращите носят плакати: "Държавата гние, проблемът сме ние".

Появи се президентът Росен Плевнелиев, който бе посрещнат със скандирания "Мафия". Качен на платформа, той благодари, че хората изразяват позицията си и обеща да се справи със ситуацията.

Плевнелиев ходи пеша от "Славянска беседа до президентството под плътна охрана.