Протестиращите поискаха среща с Плевнелиев (СНИМКИ)

Лидери от 24 града дадоха пресконференция, на която обсъдиха протестите

Координатори от 24 града в страната представят позициите си на граждански форум на националните протести в София.

Протестиращите искат разсекретяване и анулиране на договорите с монополите.

Тези, които дойдоха на тази среща признаха, че по никакъв начин не се разграничават от онези протестиращи, които днес разговарят в Сливен, а напротив - постоянно са поддържали връзка с тях за това в каква посока вървят дебатите. Те, обаче, категорично се разграничават от исканията на Андрей Слабаков и групичката граждани, които днес се срещнаха в хотел "Континентал" и поискаха свикване на Велико Народно събрание.

"Разни актьори, музиканти и т.н. да не се опитват да яхнат гражданската вълна, да не си правят такива илюзии. Нямат право да правят някакви искания на гърба на хората", каза Людмила Манова, координатор на протестите от Благоевград, явно имайки предвид Андрей Слабаков и Кристиян Коев.

Крайните искания около, които се обединиха са няколко. Първото е среща с президента, на която да не присъстват никакви политически партии. Те искат още парламентът или президентът да наложи мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток, Народното събрание да обяви за невалидни с нарочен акт сметките на физическите и юридическите лица за електроенергия, както и разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

Хората настояват да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи, с право на блокираща квота, да се премахване на ДДС върху електроенергията, да се направи пълно разследване на дейността по време на последния Министерски съвет от 2009 и досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и заменки, както и на предишните правителства.

Янаки Ганчев, координатор на протеста на Орлов мост в София, каза, че 23 години в страната няма реална конкуренция.

"На 17 февруари на практика преминахме към национална политическа стачка, която се изразява в гражданско неподчинение", заяви още Ганчев.