Болници отказват прием на пациенти

Най-доброто от печата

23-02-2013, 08:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лекарите обявиха национален протест на 28 февруари

Болници отказват прием на пациенти, под предлог че нямат места в отделенията. Това научи „Монитор” от няколко сигнала на пациенти, върнати от различни лечебни заведения. Според експерти от пациентските организации заради орязаните лимити от НЗОК има неофициален бойкот от страна на болниците, които връщат случаите, които не са спешни.
Няколко болници, подкрепени от Българския лекарски съюз, скочиха срещу ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Те настояват за смяна на цялото ръководство на институцията.
„Ние сме категорично против орязването на пари за болниците и на талоните за преглед при специалист, затова решихме да излезем на национален протест на 28 февруари”, заяви шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който преди седмица заведе дело срещу НЗОК за 1 лев. Към неговото недоволство в четвъртък се присъедини и цялото ръководство на болница „Пирогов”. Лекарите предупредиха, че ако не се оправят проблемите, които е създало ръководството на касата,
те ще трябва да спрат приема на пациенти
Вчера към тях се присъединиха още няколко болници от столицата и страната. В отворено протестно писмо до медиите лекарите от Специализираната болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Б. Бойчев” написаха, че ако не се променят годишните прогнозни обеми на дейност и стойностите на клиничните пътеки, те също ще трябва да спрат приема на пациенти. По сметката на медиците в лечебното заведение поставената финансова рамка ще доведе до необслужване на близо 1000 души с ортопедични проблеми.
Междувременно в редакцията на „Монитор” постъпиха оплаквания от пациенти, че през последните два дни им отказват прием в лечебно заведение с аргумента, че нямат места в клиниките. На това остро реагира и здравният министър в оставка Десислава Атанасова, според която напрежението
поставя под
заплаха националната сигурност
на страната. „НЗОК да предприеме незабавно мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ”, настоя тя в остро писмо до д-р Пламен Цеков.
В писмото на Атанасова се казва още, че водещи държавни лечебни заведения се канят да прекратят дейността си, което ще предизвика огромно безпокойство в обществото. „Министерството на здравеопазването има информация, че към 20 февруари 2013 г. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” е осъществила прогнозната дейност за още три месеца напред, независимо че болницата е задължена да осъществява безотказно спешна медицинска помощ. Същото се отнася и за СБАЛССЗ „Св. Екатерина”, МБАЛ „Национална кардиологична болница” и АГ болниците в столицата”, пише още Атанасова. И допълва, че ако не бъдат взети мерки, тя ще свика извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.
От касата обясниха, че се създава излишно напрежение, тъй като държавните болници ще получат пълното си финансиране, след като подпишат всичките си договори. Очаква се днес или утре НЗОК да излезе с официално становище.