Русенци с надежда: Дано дядо Неофит стане патриарх

Региони

22-02-2013, 15:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Желаем му успех, но много ще ни липсва, единни са хората от града

Русе стиска палци за своя владика на предстоящите в неделя избори за нов български патриарх. Русенският митрополит Неофит е сочен за фаворит за поста, в компанията на  Старозагорския митрополит Галактион и Ловчанския митрополит Гавриил.

Владиката, който беше един от доверените хора на покойния дядо Максим, от години е спряган като негов наследник.

Според съгражданите му в Русе той е един от най-достойните да оглави Българската православна църква, съобщава БГНЕС.

Най-често владиката служи литургии в храма "Света Троица", който дели общ двор с Русенската митрополия. В митрополията се намират кабинетът и молитвената стая на дядо Неофит. Заобикалят го иконите на двамата му покровители - Св. Симеон, както е светското име на владиката, и Св. Неофит.

За русенци дядо Неофит е свят човек, който е изпълнен с доброта и те искрено го обичат.

"Рядко са владици като него - да си гледат работата и е много добродушен, извънредно е добродушен. Той се държи бащински към нас, никога не е казал някаква лоша дума и винаги ти дава добри съвети", разказва леля Иванка.

Според Анка Иванова дядо Неофит е много добър, много внимателен, търпелив, смирен, във всяко едно отношение много добър духовен отец.

Досега двама русенски митрополити са били на крачка от най-високият пост в българската църква - Григорий през 1877-а и Михаил през 1945 година.

Русенци се надяват, че този път именно техният владика ще бъде избран за църковен глава. И в същото време признават, че ако Неофит бъде избран за патриарх, много ще им липсва - и като духовник, и като човек.