ВАС и Синода смазаха мераците на Дядо Кирил

Магистратите няма да разглеждат жалбата за спиране на избора на патриарх

Свиканото от митрополит Кирил извънредно заседание на Светия синод пропадна заради липсата на кворум.

На него Варненският владика се надяваше да получи подкрепа за прегласуване на тройката - Гавриил, Неофит и Галактион, която ще се бори за патриарх в неделя, но днес се явили едва шестима митрополити.

Недошлите на заседанието се оправдали, че имат поети ангажименти.

Сред неявилите се бил и кандидатът за патриарх Галактион, който е с бронхопевмония.

За да се увери, че наистина е болен, на място в Стара Загора го инспектирал самият Кирил.

Мераците на намесника на православната ни църква за мястото на Дядо Максим съвсем се изпариха, след като тричленен състав на ВАС остави днес без разглеждане жалбата, оспорваща решението на Светия Синод, с което бяха определени тримата претенденти за патриаршеския престол.

Магистратите приемат, че обжалваното решение не подлежи на оспорване пред Върховния административен съд.

Съдиите приемат, че атакуваното решение е взето на основание Устава на Българската православна църква и е неизменно свързано с вътрешноорганизационния живот на религиозната институция, поради което не е допустимо бъде осъществяван съдебен контрол.

От ВАС се позовават на решение на Конституционния съд от 1992 година, в което се постановява, че "недопустима е държавна намеса на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и тяхното обществено проявление".

Тези конституционни норми и тяхното задължително тълкуване пък са залегнали и в Закона за вероизповеданията.

Bulgariautre.bg припомня, че жалбата бе подадена преди два дни от близка до Дядо Кирил организация, в която членуват отец Димитър Амбарев, Хайгашод Агасян, Елена Станчева и Христо Танев, и които се надяваха, че съдът ще отмени избора на митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит, за да може Варненският митрополит отново да се включи в битката за престола в църквата.

Снощи шепа фенове на Кирил протестираха пред Светия синод, като държаха в ръце плакати: "За чиста и свята църква" и "Пуснете Бог в църквата". Те настояха за ново прегласуване, но воплите им останаха нечути.

Макар напъните на Дядо Владика за домогване до тройката да са неистови, от Светия синод са твърди – тримата митрополоти са избрани канонично и по устава, а тази неделя православната ни църква ще има нов водач.