БСП няма да се откаже от Белене, твърд е Станишев

Политика

21-02-2013, 17:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившият премиер обяви АЕЦ Белене за един от основните въпроси на партията

Реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" е един от основните въпроси, по които българските социалисти ще работят в новия парламент в случай, че получат мандат за управление на страната.

Това заяви на среща с чуждестранните журналисти, акредитирани в България, лидерът на БСП и бивш български премиер Сергей Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че привличането на нови инвеститори за строителството на АЕЦ "Белене" ще стане "въпрос, по който БСП ще работи в случай, че получи мандат за управление в новото правителство".

"Сред нашите ангажименти е продължаването на строителството на атомна централа. Не защото на нас така ни се иска, а поради няколко принципни и прагматични причини. Продължавам да смятам, че този проект е изгоден за България, за това съм го защитавал и по тази причина предложихме провеждането на референдум, след като правителството не пожела да изслуша аргументите на опозицията", каза Станишев.

Станишев подчерта, че атомната енергетика е важна за енергийния пазар на България от гледна точка на социалната политика. "Произвежданият от АЕЦ ток е достъпен за обеднелите български граждани", каза той и добави, че "България е най-бедната страна в ЕС".

"Винаги многократно съм казвал, че не искам в България руска или американска АЕЦ. Искам България да заема водещата роля при осъществяването на подобни проекти, за да може да води собствена политическа и социална политика. АЕЦ "Белене" е български проект, който трябва да работи за благото на страната", подчерта Станишев.