Цветанов към опозицията: Вие сте продукт на нечий сценарий!

"Днешните протести са заради монополите, които вие създадохте"

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви от парламентарната трибуна, че оставката на премиера Бойко Борисов е била най-правилното решение за интереса на България и българските граждани.

"Българските граждани не искат да има насилие по улиците. В голямата си част гражданите не подкрепят тези, които искат да опорочат протеста. България се нуждае от стабилност, а не от провокиране", каза той.

"Благодаря на всички граждани, които изразяват гражданската си позиция. Искам да благодаря на българските полицаи. Те понесоха много ругатни, много камъни и фойерверки. Те са граждани на Република България. Те се борят за гарантиране на реда и сигурността", допълни МВР шефът.

Цветанов обяви още, че днешните справедливи протести, са в резултат от високите сметки и от монополите, които е създала опозицията от ляво и от дясно в НС.

"Нека си спомним кой сключи договорите с ЕРП-ата. Нека си припомним какво направихте, когато отчитате, че България влезе в ЕС. България и Румъния влязоха с огромен дефицит за недоверие в съдебната система, в борбата с организираната престъпност, недоверие заради схеми с корупции, които създадохте. Всички вие сте продукт на нечий сценарий", категоричен бе дясната ръка на премиера в оставка.

"От тези протести виждате доста радикални действия като горене на знамето на ЕС. Не това ще реши проблемите, защото ЕС даде възможност България да ползва европейска солидарност. Европа не желае да има бедна България и бедна Румъния", отсече Цветанов.

"1996 г. се фалира банковият сектор, имаше обществено неодобрение. Тези, които управляваха от 1997 до 2001 г., извършиха приватизация, от която трябваше да влязат 32 милиарда лева, които трябваше да дойдат в бюджета, но уви. Какво направихте вие, разграбихте държавата и днес когато хората казват високите са ни сметки и ние не можем да ги платим, така е, защото 23 години вие нищо не направихте", обърна се той отново към опозицията в пленарната зала.

По думите му хората, които сега са на улицата, не искат омраза, те искат само създаване на предпоставки за нови работни места.

Вицепремиерът обяви още, че днес не е чул смислен дебат, който да се води за това, кой какво предлага оттук нататък.

"Не чухме дебат, който да даде отговор за това, какво направи правителството", каза той.

 

Накрая Цветан Цветанов се извини на всички българи, които са очаквали ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания в цялост, защото са наследили опоскана държава.