Образуват дисциплинарка срещу скандалната Тонева

Най-доброто от печата

21-02-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зам.-обвинител №1 е опъвала чадър над енергийната мафия

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да бъде извършена дисциплинарна проверка на зам.-обвинител №1 Галина Тонева, съобщиха от държавното обвинение.

Както „Телеграф” разкри, Тонева е опъвала чадър над енергийната мафия, смачквайки  дела за чудовищни далавери, извършвани от длъжностни лица в НЕК. Освен това част от делата са били свързани и с ТЕЦ „Марица- изток 2”, Мини „Марица-изток”, БЕХ, ДКЕВР и МИЕТ.

Изземайки функциите на тогавашния обвинител №1 Борис Велчев, Тонева наредила еднолично и в разрез на случайното разпределение въпросните дела да бъдат дадени на екип прокурори от ВКП, сред които Христо Граматиков. Той от своя страна прекратил делата.

За гигантската корупционна схема има подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и от  парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Вчера нейният председател Яне Янев внесе нов сигнал до обвинител №1 за далавери в енергийния сектор. „Енергийната мафия трябва да бъде назована и посочена. Нека тя да има лице и образ”, заяви Янев преди срещата си с Цацаров.

От прокуратурата реагираха светкавично, като разпространиха съобщение, в което се казва, че е образувана дисциплинарна проверка срещу Тонева.

Освен това от ВКП ще нищят и дали прокурорските актове, с които делата са били прекратени, са били законосъобразни.

„Получих уверение от главния прокурор, че по първия сигнал се работи изключително интензивно и в кратки срокове прокуратурата ще оповести своето решение”, обясни вчера Янев.

Той отказа да коментира действията на Тонева, а само заяви: „За мен е много странно зам. главен прокурор да иззема функциите на главния прокурор”. Самата Тонева пък даде мъгляви обяснения и се оплете в лъжи.

Вторият сигнал, който Янев внесе до главния прокурор, отново се отнася за далавери в енергийния сектор. Става въпрос за документи, доказващи търговия с влияние в енергийния сектор. „Има замесени прокурори и следователи”, каза още Янев и отново заяви, че енергийната мафия е била покровителствана от магистрати от ВКП.