Оставката на кабинета удари и борсата

Най-доброто от печата

21-02-2013, 05:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С най-голям спад са акциите на "Химимпорт" АД , на ЦКБ и на "Булгартабак холдинг"

Оставката на правителството повлия негативно на фондовата борса. Основният борсов индекс SOFIX вчера се понижи с 2.69% до 382.7 пункта. SOFIX пада пета поредна сесия. 

С най-голям спад са акциите на "Химимпорт" АД (с 14% до 1.22 лв.), на ЦКБ (с 11% до 0.782 лв.), на "Булгартабак холдинг" (с 6.49% до 93.5 лв.). Около обяд със силен спад от около 9% бяха и книжата на Първа инвестиционна банка, съобщи Инвестор. Поскъпнаха акциите на "Стара планина холд" (с 2.81% до 2.699 лв.), на "М+С Хидравлик" (с 2.16% до 7 лв.), на "Каолин" (с 0.56% до 3.62 лв.) и на "Еврохолд България" (с 0.33% до 0.925 лв.). Спадът в цените на акциите на тези компании не е случаен и може да се обясни с по-консервативното отношение на инвеститорите към тях заради липсата на яснота за възможните сценарии след оставката на кабинета, считат експерти. Според Калоян Стайков от ИПИ обаче борсата винаги преекспонира подобни политически новини и ефектът върху икономиката не е съизмерим с ефекта върху борсовата търговия.

"Подобни събития винаги влияят негативно на борсата, защото инвеститорите започват да се чудят накъде отиват нещата. На фона на допълнителната несигурност на външните пазари всеки вътрешен риск допълнително изнервя инвеститорите и те започват да се държат по-консервативно и да продават по-рисковите си позиции", коментира Стайков. Според него в следващите дни ще има постепенно възстановяване на борсовите индекси.