Вотът вероятно ще е на 21 април

Ако процедурата с мандатите се забави след 5 април, парламентарните избори ще са редовни

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 21 април, научи "Труд" от ГЕРБ. От управляващата партия заявиха категорично, че няма да се съобразят с идеята на ДПС, които лансираха дата 28 април.

"Турция има национален празник тогава. На тази дата през 1992 г. в "Държавен вестник" е обнародвано становище на Конституционния съд, че ДПС не е противоконституционна", коментира юрист от властта. Националният празник на Турция е на 29 октомври.

Какво следва?

Парламентът ще приеме оставката на правителството днес. Президентът след консултации с парламентарните групи днес или утре трябва да възложи на кандидат за премиер, посочен от най-голямата ПГ (в случая ГЕРБ), да състави правителство. Срокът е 7 дни, но ГЕРБ вече обявиха, че няма да участват. При това положение президентът трябва да даде мандат на втората сила - в случая БСП. Срокът за излъчване на кабинет също е 7 дни, но червените също вече се отказаха.

После държавният глава трябва да избере ПГ по своя воля, на която да връчи трети мандат. Ако и той се провали, президентът назначава служебно правителство и разпуска Народното събрание. По конституция предсрочният вот е най-късно до 2 месеца след това.

При най-бързия вариант - ако президентът възложи веднага мандатите и трите се провалят в един ден, а парламентът бъде разпуснат до края на седмицата, предсрочният вот би бил до 22 април.

По Конституция ако процедурата с мандатите се забави след 5 април, парламентарните избори ще са редовни - 3 месеца преди края на мандата на Народното събрание то не може да бъде разпускано.