Приказка за Юнака, Хаоса и Унищожението

Похвални са всякакви опити хаосът да се предотврати, но истината е, че това вече е необратим процес.

Живеем в размирни времена, пишем история. Историята обаче помни не един случай, в който зад текущите събития стоят други, не толкова видими процеси и обстоятелства. Във време в което на небето е акцентиран тайнствения знак Риби, България сътворява поредния абзац в своята история. Дали това е за добро ще покажат следващите ни стъпки, а днес съществува реален шанс за намиране ако не на  окончателно, то поне на временно разумно решение на назрялата вече не само социална, но и политическа криза.

Министър председателят вчера депозира свята оставка в уникален от астрологична гледна точка момент: Луна без курс, Асцендент Близнаци, чийто управител Меркурий всеки момент ще стане ретрограден и се намира в сензитивна точка на пресичане и енергиен обмен на планети като Слънцето, Уран и Нептун, планети свързани с върховната власт, находчивите нестандартни решения и тайните. Нептун, владетеля на Риби е архетипно странна планета, почти необятна, символизираща безкрайността, отдадеността, жертвоготовността но и тайните, лъжите и задкулисните игри.

На астрологичен език, този акт би могъл да се тълкува нееднозначно. Луната без курс обикновено сочи неефективни решения и постъпки, безполезни ходове, но и възможност решенията и постъпките да останат без последствия за техния инициатор. Ако искате да направите нещо, което не желаете да предизвика промяна в съществуващото статукво - направете го на Луна без курс. За по-голям ефект включете и ретроградна планета като главен сегнификатор на основния играч, добавете Уран за да подкрепи гениалният ви ход и Нептун за да ви осигури прикрите. Перфектна рецепта! Луната без курс също е знак за естествения край на нещо отживяло времето си - ситуация, която вече е приключила или най-малкото е предрешена.  А също и знак за предварително подготвено, вече взето решение, често от някой друг. В мътните води на Нептун, риби лесно се ловят, а сега, при такова оживено движение в тях те със сигурност са размътени .

Едно е сигурно - живеем във време, в което протичат процеси на тотална трансформация, отбелязващо критична точка, която изключва възможността за решаването на назрелите проблеми с козметични и половинчати мерки от типа на кабинетни рокади и дори смяна на правителства. Процеси, значително по продължителни отколкото на нас ни се иска и значително по-всеобхватни, отколкото в момента сме в състояние да видим. Системата върху която е изградена не само национналната, но и световната обществено-политическа структура е като прогнил плод, на който дори гнилото да бъде изрязано, целостта и вкуса не могат да бъдат възстановени.

Поне това показва основният астрологичен фактор на десетилетието, залагащ параметрите на нашата приказка - обмена между Уран /Хаоса, промяната/ и Плутон /Унищожението, статуквото/. Характера на самия обмен пък подсказва необходимостта от действие - яростно, отчаяно, стихийно, неизбежно и необратимо-до пълнен разпад. И от двете страни. Действия, в които еднакво непримиримо ще се защитават и принципите на промяната, и тези на установеното статукво.  Везните ще се накланят неведнъж в полза ту на едните, ту на другите ...и така още поне четири години, в които всичко, което трябва да си отиде, ще бъде пометено, и след които вече нищо няма да е същото.

Похвални са всякакви опити хаосът да се предотврати, но истината е, че това вече е необратим процес. Енергийния заряд на двете планети както и обмена между тях не го позволява, а всеки опит да се отложи тази тежка, рискована и изключително опасна, но живото-спасяваща операция, ще води до още по-сериозна криза. Такъв  им е характера на двамата побойници - съпротивата ги прави още по-жестоки.

А днес? -днес приказката е едва по средата, на онзи етап, на който юнакът научава, че Ламята има повече от една глава - колко точно обаче, все още не е ясно. В този кратък абзац действат правилата на водната стихия и особено тези, които Нептун е положил в основите на своето царство. Правила, които стихийно завладяват масите оперирайки умело с техни емоционални нагласи и настроения. А емоционалното тяло е най-трудно поддаващо се на самоконтрол в системата наречена човешко същество. И Юнакът рискува да бъде погълнат от водовъртежа на собствените си вълнения. Само че в тази битка неговите вълшебни оръжия са хладния разум, ясната визия за бъдещето и прозорливите ходове, пък биле те и деца на Хаоса.

Затова Юнако, не оставяй страстите да бъдат твоя водач и се разграничавай от спонтанни действия без ясна и конкретна визия, за това какви ще бъдат резултатите от тях. И какво следва после. Страстите екзалтират, а екзалтацията бързо прегаря. Не вярвай на примамливи обещания от измамни съюзници и не допускай да се превърнеш в "риба, заблудена в мътни води" , да бъдеш увлечен в чуди каузи, обърнали  към теб омайно-примамливо лице. И си пази силите, защото битката е едва в началото си и не се знае колко още глави има Ламята, а до края на приказката има още много време и  е рано да  изгаряш в ентусиазмът си, защото краят и зависи от теб.