ЕК иска повече инвестиции от държавите членки

Политика

20-02-2013, 17:17

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Европейската комисия призова страните да се концентрират върху растежа

Европейската комисия призова държавите членки да правят повече социални инвестиции и да модернизират социалните си системи, съобщиха от представителството на ЕК у нас. Призивът е отправен чрез съобщението относно социалните инвестиции за растеж и сближаване, което Комисията прие току-що. Това означава: по-добре функциониращи стратегии за активно приобщаване и по-ефикасно и ефективно разходване на бюджета в социалната сфера.

 

Социалните инвестиции са изключително важни, за да излезнем от кризата по-силни, по-сплотени и по-конкурентоспособни, заяви комисарят за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор. Той смята, че ако държавите-членки насочат инвестициите си в човешки капитал и социално сближаване ще постигнем значителен напредък по изпълнение на стратегията "Европа 2020".

 

„Социалните инвестиции днес помагат на държавите членки да избегнат една много по-висока финансова и социална цена в бъдеще", допълни още Ласло Андор.

 

В съобщението се предлагат насоки как най-успешно държавите-членки да използват финансовата подкрепа от ЕС. Комисията ще следи отблизо резултатите, които постигат системите за социална закрила и при необходимост ще изготви препоръки за отделните държави.

 

Пакетът за социални инвестиции представлява рамка на интегрираната политика, в която се отчитат социалните, икономическите и бюджетните различия между държавите членки. Вниманието е съсредоточено върху осигуряването на гаранции, че системите за социална закрила отговарят на нуждите на хората в критични моменти от техния живот. Пакетът дава насоки за справяне с финансовите затруднения, увеличаващата се бедност и социална изолация, както и рекордната безработица, особено сред младите хора. Освен това застаряващите общества и по-малобройното население в трудоспособна възраст, подлагат на изпитание устойчивостта на националните социални системи.

 

Пакетът включва и препоръка на Комисията за борба с детската бедност. Инвестициите в децата и младите хора са особено важни за изкореняване на предаваните от поколение на поколение бедност и социална изолация и за увеличаване на възможностите на по-късен етап в живота.

 

При по-малки и равни бюджети някои държави постигат по-добри социални резултати от други. Така доказват, че разходването на средства за социална политика може да бъде и по-ефективно