Да вървим по стъпките на Апостола, заръча Плевнелиев

Президентът отправи своята реч по случай 140-годишнината от обесването на най-великия българин

Президентът Росен Плевнелиев изнесе слово по повод 140 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

"Символичното лобно място на Дякона днес се намира в сърцето на нашата столица, в сърцето на свободната и независима българска държава", с тези думи започна речта си президентът.

"Помним добре последните думи на Апостола, думите, че той е първият, но че след него идат хиляди. Той не се излъга, по неговия път тръгнаха хиляди синове и дъщери, превърна се във вечен морален коректив, който ни връща към изконните български ценности, когато превратностите на историята ни отклонят от пътя. Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони. Днес повече от всякога трябва да вървим по пътя на Апостола", каза Плевнелиев.

Мирът, разбирателството и прогресът не са дадености, за тях трябва да се борим всеки ден, отсъди държавният глава.

Плевнелиев заяви още, че ще отстоява ценностите на демокрацията и правовата държава.

"Левски не би извършил своя подвиг, ако не гледаше напред, ако не работеше упорито, ако не полагаше ежедневни усилия, каза Плевнелиев. Той ни завеща разбиране, че всеки трябва да си върши работата всеки ден, всеки час, но заедно да преследваме една обща цел, идеалът за горда и преуспяваща България", завърши речта си Плевнелиев.