Скандал! Забраниха на народа достъпа до Апостола! (СНИМКИ)

Полицията принуди хората да хвърлят на пътя цветята си, завардиха и протестиращите

Достъпът на граждани до паметника на Васил Левски е спрян от силите на реда, заради официалните лица. Никой не може дори да си остави цветето. Не пускат и малките деца.

Има БТР, а зад университета – пожарна кола, съобщава БГНЕС. Хората хвърлят цветята, които са донесли за Апостола, на пешеходната пътека пред Музикалния театър на земята.

Полиция и НСО затрудниха изключително много работата на медиите, които отразяват възпоменателната церемония по повод на 140-годишнината от смъртта на Васил Левски.

Около паметника на Апостола се пропускат хора само след като преминат през металодетекторите.

Охранителна полиция и Военна полиция охраняват със заграждения мероприятието. Целият паметник е опасан с железни ограждения и полицейска лента. Покрай тях има много полицаи.

По рано днес от МО съобщиха, че бронирана техника (4 броя бронирани машини "Sand cat") и личен състав от служба "Военна полиция" ще отговаря за охраната на честванията в памет на Апостола на свободата.

Хората коментират, че охранителните органи и властта са направили всичко възможно, за да не допуснат недоволните и протестиращите да се включат във възпоменанието.

Докато траеше церемонията жандармерията спря протестиращите при Ректората на Софийския университет с жива верига. Спряно е движението на бул. "Васил Левски" от Ректората в посока паметника Васил Левски.

Протестиращите освиркват и скандират: "Елате при нас, протестът е за вас". Започнаха и скандирания "Мафия" и "Оставка". В района са спрени много коли и микробуси на жандармерията и полицията. Броят на недоволните българи, дошли да изразят мнението си, нараства лавинообразно и към момента са близо 2000 души.

Днешният протест беше обявен с начален час 18,30 часа, но започна по-рано. Очаква се към протестиращите да се присъединят още хора.

Протестиращи по различни улици напират към паметника на Левски в столицата.

Най-голямата група потегли от Орлов мост, но беше спряна. Друга група се придвижваше по ул. "Оборище", за да се слее с протестиращите и да отидат към паметника.

Трета група има пред сградата на БАН, тя е най-малобройна, със знамена, и също е блокирана от полицията и жандармерията.

Отцепен от полиция и жандармерия е районът около Народното събрание.

В момента няколко хиляди протестиращи се отправят към ул. "Московска".

Към момента протестите преминават спокойно, без провокации от страна на протестиращите към полицията.

Малко след 19 часа множеството се отправи към Народното събрание, след като мина и се поклони пред паметта на Васил Левски.

По пътя си протестиращите хвърлят бомбички и пиратки.

Пред парламента същои има много полиция и жандармерия, както и метални заграждения.