ЕК заключи: Скъп ви е тока, защото нямате свободен пазар!

Свят

19-02-2013, 10:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още преди година Брюксел посочи два основни проблема на България

Нелиберализираният пазар, регулацията и степента на независимост на ДКЕВР са в сърцевината на проблема с високите енергийни цени в България, коментира пред БНР Марлене Холцингер, говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Ако има работещ енергиен пазар, цените ще са възможно най-благоприятни за гражданите и фирмите", заяви тя и припомни, че преди година в доклад ЕК е посочила два основни проблема на България.

Първият е, че пазарът на едро на електричество не е изцяло либерализиран.

"Има квоти, има пазарен играч в господстващо положение и няма никакви свободни цени, а това е много, много важна част от пазара", смята Холцингер.

Вторият проблем е с независимостта на регулаторния орган. В доклада Еврокомисията е призовала българските власти да гарантират, че тази ключова институция е независима.

"Регулаторът, който определя регулираните цени в България, трябва да е напълно независим, а нашата позиция е, че е най-добре цените да са пазарни, като, разбира се, винаги има възможност за определяне на фиксирани цени за най-уязвимите групи от населението", заяви говорителят на Йотингер.