БГ студентите с бързи жълти карти в Лондон

Най-доброто от печата

19-02-2013, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Граничните власти наваксали с документите за работа

Британската гранична агенция осигури постоянно и по-бързо придвижване на документите за работа на българските студенти. Това съобщава министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън в писмо до българското външно министерство.
В него се посочва, че властите на Острова, които са компетентни да издават разрешителните за работа, към началото на януари са
обработили 80% от подадените заявления
преди 30 юни 2012 г. Останалите ще бъдат разгледани с приоритет, като към настоящия момент агенцията обработва постъпилите през последните 6 месеца документи, се казва още в писмото до МВнР.Лидингтън припомня, че компетентните власти поддържат и електронен адрес, на който нашите студенти могат да изпращат запитванията си по тези и други въпроси. Той уверява нашите дипломати, че граничната агенция е поела ангажимент да осигури постоянно ниво на обслужване на българските и румънските студенти, като същевременно занапред ще избягват такива закъснения.
От външно министерство припомниха, че на 8 януари Николай Младенов изпрати остро писмо до колегата си Дейвид Лидингтън, с което настояваше британските власти да предприемат мерки за нормализиране на процеса по издаването на тези документи. Проблемът бил поставен на вниманието на британските власти още през 2012 г. и оттогава се следи какви мерки предприема Лондон. Те обаче се оказали неефективни и затова България трябвало да изиска по-адекватни и бързи действия. Освен съкращаването на срока за разглеждане на тези документи страната ни поиска да се отвори отново
център за връзка с новите членки на ЕС
какъвто е имало при разширяването на съюза през 2004 г., както и да се създаде специална група, която да се заеме с десетките забавени случаи. През последните месеци български студенти във Великобритания неведнъж протестираха срещу мудните британски власти. Те дори заподозряха, че документите им се бавят умишлено заедно с тези на колегите им от Румъния. Те протестираха най-вече срещу това, че са третирани като „втора категория европейци”.
Разрешението за работа, известно като жълта карта, позволява на студентите ни да бъдат назначавани на стаж в различни английски компании. Заради ежегодното увеличение на кандидатите обаче в много от случаите те трябваше да чакат до 9 месеца.
Българската мафия ще прати просяци в Англия
Българските мафиотски босове с нетърпение очакват да залеят Великобритания с просяци. Това съобщава британският вестник „Дейли мейл”.
Според изданието директивите за свободно движение на ЕС са като манна небесна за родните престъпни групировки. В момента, в който ограниченията бъдат свалени през януари 2014 г., тяхната работа ще стане по-лесна. Социално слабите българи и румънци не биха отказали работа на Острова, защото това за тях е привлекателна перспектива, пише още изданието. Авторът на материала дори е направил интервю с млад български бизнесмен, които се похвалил, че в добрите времена е изпращал във Великобритания по 1000 души. През последните две години обаче имало трудности с издаването на жълти карти за работа и клиентите му намалели. Изданието описва дейността на предприемчивия българин, за да потвърди тезата си, че има добре работеща схема за изпращане на работници с ниска квалификация на Острова и това ще доведе до вълна от нежелани емигранти.