Кипър окончателно прекрати делото срещу кап. Стоименов

В Гърция осъдиха нашия пилот на 123 години затвор

Днес се проведе първото заседание в Никозия във връзка с решението на Върховния съд на Кипър за възобновяване на делото „Хелиос” срещу българския пилот Янко Стоименов и други двама обвиняеми, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Позовавайки се на издадената в Гърция присъда, и на невъзможността от юридическа гледна точка обвиняемите да бъдат осъждани по едни и същи обвинения два пъти, главният прокурор на Р Кипър постанови прекратяване на наказателното преследване срещу обвиняемите. Делото срещу Янко Стоименов на територията на Р Кипър е окончателно прекратено.
На 7 февруари съдът в Гърция призна българският пилот за виновен и замени десетгодишната му ефективна присъда с парично обезщетение от близо 80 000 евро.
През август 2005 г. “Боинг 737-300”, изпълняващ полет от Ларнака за Прага през Атина, се разби край гръцката столица и всички 121 души на борда загинаха. Янко Стоименов е бил главен пилот на кипърската авиокомпания „Хелиос” и бе осъден за тази авиокатастрофа, но не пилотирал самолета.