Правителството е в паника, убедени са "сините"

Оставката на Дянков е несръчна управленска мярка, твърди Костов

Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов призова министър-председателя Бойко Борисов да си подаде оставката.
Костов определи като "паническо жертвоприношение" днешната оставка на финансовия министър Симеон Дянков.

"Това като всяко жертвоприношение няма свойството да решава реални проблеми", твърди той.

В интервю за "Дарик" лидерът на ДСБ коментира оставката на Симеон Дянков и предложените от министър-председателя Томислав Дончев за министър на финансите и Лиляна Павлова за вицепремиер.
По думите на Костов държавата ни е в социална криза в следствие на високите цени и "изтърваването" на монополите, което е в следствие на господстващо положение.

"Те са причинили масова загуба на работни места и безработица. Този проблем не може да бъде решен от персонална смяна от каквото и да е естество. Персоналната смята означава, че той води своя политика, което не е вярно", коментира Костов.

Според него тази смяна е "несръчна паническа управленска мярка".

Правителството е в паника, коментира и евродепутатът и заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов.
Това правителство и премиерът Бойко Борисов са изгубили доверието на българските граждани. Трябва да се разбере, че дори и хубави предложения не могат да бъдат възприети и прокарани през такова правителство, затова ние сме много категорични в това, което искаме.
За да може да се реши проблемът бързо, трябва да има оставка на правителството и експертно правителство с много ясно разписани от парламента задачи и след това да отидем на едни свободни и честни избори без Цветан Цветанов да е вътрешен министър, заяви Малинов. Според него това е единственият изход от ситуацията.

"Лекцията" за поддържане на строга финансова дисциплина, изнасяна през последните години от министър Дянков, е впечатляваща за икономически анализатори, но задушаваща българския бизнес. В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна. Това пък се посочва в позиция на СДС, изпратена до медиите, по повод оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
Смяната на финансовия министър е положителен знак, но той трябва да бъде последван от категорични мерки и търсене на отговорност на всички виновни за състоянието на икономиката ни, забавените реформи, кражбите и злоупотребите в енергетиката, създаването и поддържането на монополите.