НАП погна Ангел Семерджиев

Данъчните ровят в имотите на бившия председател на ДКЕВР

Национална агенция за приходите (НАП), съвместно със Софийска градска прокуратура, започва проверка на имущественото състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества, съобщиха от приходната администрация.

Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура. Както е известно при подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му.

Както е известно в края на януари правителството освободи Ангел Семерджиев от председателския пост в ДКЕВР. До смяната се стигна след забавянето в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

По-късно премиерът Бойко Борисов изрази съжалението си, че не е махнал Семерджиев доста по-рано, а в последните енергийният министър Делян Добрев не един път упрекна Семерджиев за хаоса с ЕРП-тата.

По-късно за председателския пост в ДКЕВР премиерът назначи Юлиана Иванова, но тя не се задържа на поста и седмица, а подаде оставка заради участието си във фирма, за която в последствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност.