Британски медии с нова атака: България – развъдник на бандити

Британците са мързеливи, българите можем да работим, контрира ги роден бизнесмен

България е развъдник на организирана престъпност, в която бандите имат равнище на влияние, определено като "уникално" от Европол. Трансперънси Интернешънъл казва, че по индекс на корупция България е по-зле дори от Руанда, пише британският таблоид "Дейли Мейл" в обширен репортаж от българската столица София. Британските издания поеха нова кампания срещу евентуалните бъдещи емигранти от България след 1 януари 2014 година.

"Днес бандите упражняват значително влияние върху икономическата дейност в страната", сочи доклад на Европол, цитиран от изданието. Според доклада българските престъпни империи са изградени от печалби от рекет, трафик на наркотици и хора, а столицата София е и база за измами с банкови карти.

Свободата на придвижване е като манна небесна за българските мафиотски босове. Всеки път когато граничният контрол отслабва, тяхната работа става по-лесна, отчита вестникът.

"Дейли Мейл" разказва историята на българския бизнесмен Даниел Калинов, изпълнителен директор на агенция, която всяка година помага на стотици граждани от "най-бедната държава членка на ЕС да си намерят нова работа и да започнат нов живот във Великобритания".

"Осигурявам мечта. За някои клиенти тази мечта е да живеят във Великобритания завинаги. За други тя е да отидат там, да останат няколко години и да се върнат богати. И тези мечти наистина се осъществяват, а ние им помагаме да ги започнат", казва Даниел на чаша кафе.

В добра година Даниел, който се занимава с тази дейност от 2005 г., изпраща около 1000 българи във Великобритания. Той взема такса за намиране на британски работодател и печели допълнителни пари от уреждане на пътуването, настаняването и имиграционните документи за клиентите си, отбелязва изданието и отчита, че мъжът печели между 100 и 300 паунда за добре свършена работа.

"Намираме работа на хората във Великобритания, свързана с чистене, поддържане на къщата, работа на бар и в хотели. Те са наемани да се грижат за възрастни хора и да берат зеленчуци на полетата ви. С други думи правят неща, които британските работници вече не искат да правят", обяснява Даниел.

Получаването на "жълта карта", документът, който позволява на клиентите му да се присъединят към работната сила на Острова, постепенно става все по-трудно и може да отнеме на Даниел до 18 месеца. В резултат на това агенцията му очаква да изпрати сравнително скромните 300 клиенти във Великобритания тази година. Но по думите му от следващия януари всичко се променя.

Според директивите на ЕС за свобода на движението всички 29 милиона граждани на България и съседна Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., в крайна сметка ще получат неограничени права да живеят и работят във Великобритания, смята "Дейли Мейл" и отбелязва, че стотици хиляди се очаква да пристигнат в страната на вълна, подобна на тази след присъединяването на Полша през 2004 г.

"Познавам работодатели във вашата страна, които искат да наемат само източноевропейски работници", казва Даниел и уточнява, че те не искат да наемат британци.

"Те няма да наемат британци. Те казват, че младежите са станали мързеливи и не искат да работят усилено. Това е добре за моя бизнес", допълва той. Според Даниел амбициозните българи ще бъдат инжекция за британската икономика - работливи, плащащи данъци и решени да се усъвършенстват в чужда страна, чиято работна сила е станала бездейна след продължаваща с поколения зависимост от социалните помощи.

"Британците могат да получават 500-600 паунда на месец само от социални помощи с осигурено жилище и всички тези неща. Поради това те се питат защо трябва да работят, за да печелят по 1000 паунда. Но българите мислят по различен начин. Усилената работа е част от нашата култура. Тя ни дава самоуважение", завършва своя разказ Даниел.