Масова паника от метеорити

Валят сигнали от САЩ, Куба... Астрономите отричат да са ги видели

Паника от падащи метеорити обхвана различни части на света след инцидента в Челябинск. Космическият и научен център Чабът в Оукланд, Северна Калифорния, съобщи, че е получил множество сигнали за летящи светлини в небето над залива Сан Франциско, предаде АП.

В центъра са се обадили очевидци, описващи нещо като огнено кълбо, летящо на запад в петък през нощта, без да е ясно какъв е бил обектът. Астрономът Джералд Маккигън заяви пред местен телевизионен канал, че големите телескопи на центъра не са засичали обекта
по време на наблюдение на звездите. Съобщенията се появиха часове след като метеорит се взриви над Русия.

Подобно явление бе регистрирано в небето на Куба, информира АП, като се позовава на свидетелства на местни жители. Във вторник вечерта жителите на град Родас, централната част на острова, видели светлина в небето и огромно огнено кълбо - по-голямо от слънцето. След това чули оглушителен взрив, който разтърсил стените на домовете им. За разлика от Челябинск в Родас нямало разрушения и пострадали. Кубински тв канал съобщи, че властите са организирали издирване на фрагменти от метеорита. Подобно явление е било наблюдавано през 1994 г. в провинция Сиенфуегос, където се намира град Родас.
Междувременно в Челябинск продължават да търсят къде точно е паднал метеоритът. Според очевидци той е цопнал в местното езеро, като е направил дупка в леда с диаметър 6-7 метра. Засега обаче водолазите не са намерили отломки от небесното тяло.
Взривът на метеорита в Челябинск е предизвикал силен трус. Той е бил с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. Това съобщиха от Геологическата агенция на САЩ.
Епицентърът на труса е на около 1 километър югозападно от Челябинск. Взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити.
След челябинския апокалипсис бяха повредени стотици сгради, около 200 хиляди квадратни метра стъкла бяха счупени, а около 1200 души потърсиха медицинска помощ. Състоянието на двама от тях остава критично.

По оценки на експертите от НАСА метеоритът е бил с размер 17 метра и е тежал около 10 000 тона. Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. На височина около 20 км е станал взривът с количество отделена енергия около 500 килотона тротилов еквивалент, което е около 30 пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година.
В Челябинск си чупят прозорците с надежда за нови
След като местните власти заявиха, че ще възстановят щетите от падането на метеорита, в Челябинск са регистрирани случаи, в които жителите собственоръчно са изпочупили стъклата на прозорците си с надеждата, че те ще бъдат безплатно заменени. Потрошените прозорци временно се заковават с шперплат, а собствениците им чакат на опашка за ремонт.