Неофит с едни гърди напред за патриарх

Най-доброто от печата

18-02-2013, 06:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кривите сметки на Кирил

Избраха тримата кандидат-патриарси, Кирил – аут

Съборът се цепва, до последно силите ще са разпределени 50:50

Игра в центъра. Така най-кратко може да се опише разпределението на силите за предстоящия патриаршески избирателен събор. 
От добралите се до финала владици Неофит Русенски, Гавриил Ловчански и Галактион Старазагорски, за фаворити се смятат първите двама. Срещу Галактион вече си изсипаха куп тежки думи за заиграването му с архонти и тамплиери. Ако старозагорският митрополит се смята за бита карта, до последно няма да е сигурно кой между Неофит и Гавриил има по-голям шанс за бялото було. Засега е ясно, че зад Русенския митрополит стои цялата група на най-влиятелния владика - Николай Пловдивски. В нея са Игнатий, Калиник и Григорий. Предполага се, че Неофит ще бъде подкрепен и от делегатите от Европа - преди да отпътува за Берлин, викарият на владиката Симеон епископ Антоний бе викарий на Николай. Най-неясно е зад кого ще застане дядо Йоаникий, който е известен в църковните среди с прякора Лисичката. Пред "Стандарт" владиката на Сливен каза, че няма окончателно решение и още разсъждава дали да подкрепи Неофит или Гавриил. Защото всеки един от тях имал различни таланти. От обкръжението му обаче издадоха, че той вероятно ще гласува в полза на събрата си от Русе. Защото дядо Неофит имал всички качества на патриарх, а и бил най-музикалният сред владиците. Истината е, че освен с добър външен вид и благ нрав владиката на Русе е известен като най-ангелогласния сред архиереите. Не било изключено обаче сливенци да пръснат гласовете си и да бъдат призовани да гласуват по съвест. Най-вероятно така ще се получи и с делегатите от София, които бяха силово наложени от и.д. патриарха Кирил.
Отсега е ясно, че отпадналият от надпревара Варненски митрополит ще подкрепи Гавриил. Което автоматично носи рамо и от владиката от Силистра Амвросий. Зад Гавриил твърдо са Йосиф Американски и Натанаил Неврокопски. Дометиан Видински по-скоро също щял да подкрепи Гавриил. Но като стар приятел на Неофит можело на балотажа да обърне хората си в негова полза. 
Много ще е интересно колко гласа ще получи Галактион. Едно е сигурно - никой няма да може да спечели от раз. И на събора ще има балотаж. Според църковния устав патриархът трябва да спечели 2/3 от 142-мата делегати, т.е. 95 гласа. Ако това не стане, следва балотаж между двамата с най-много гласове.

За избран се смята този, който е събрал повече бюлетини.
Към патриаршеското състезание не са безразлични и активните интернет потребители. В социалната мрежа Фейсбук се борят две групи - едната в подкрепа на Неофит, другата - на Гавриил. Засега преднина има Ловчанският владика, но след обявяването на финалните резултати при него има само 22 нови имена. А при Неофит - 130. Иначе групата на Гавриил, в която много от членовете са вкарани от едни и същи потребители, са 3123 души. А на Неофит - 1169.