"Да запалим монополите" припламва в 24 града от 11 часа

Националният протест е изцяло организиран във Facebook

Национален протест под надслов "Да запалим монополите 4-та част" ще се проведе от 11.00 ч.

Над 24 града в страната ще се включат в инициативата. За София началото на протеста е на ул. "Славянска" 8, пред Министерството на икономиката, енергатиката и туризма.

Във Facebook има страници за координация на протеста в градовете: Кюстендил, Перник, Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич, Кърджали, Сливен, Враца, Стара Загора, Ловеч, Петрич, Видин, Дупница, Габрово, Пазарджик.

Исканията са:

1. Национализация на ЕРП-тата
2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция
3. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.
4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица
5. Електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.
6. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК

"Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.). 60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България", пишат инициаторите на протеста.

Организаторите му категорично се разграничават от всички политически партии.

"Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени", категорични са те.