И русенци въстанаха!

Днес на масов протест хора чупеха електромери и ел табла

Русенци трошиха с чук и стреляха с водни пистолети по електромери.

Няколкостотин души се включиха в днешния протест срещу монополите и високите сметки за ток в Русе, който започна с автопоход и приключи с митинг пред сградата на "Енерго-Про".

В знак на недоволство от монополистите протестиращите демонстративно трошиха с чук електромери и ел-табла, след което стреляха по тях с водни пистолети. Протестът премина под възгласите "Всеки ден ще е така до победата", "Да живей България", "Събуди се, българино". Носеха се и много плакати, на които в мишена бяха поставени снимките на премиера Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.

Организаторите на протеста от ВМРО бяха подкрепени от редица граждански сдружения и обикновени русенци на различна възраст – имаше както младежи, така и пенсионери. Някои от хората пък бяха поставили на автомобилите си газени лампи, тъй като няма да могат да плащат тока си и ще трябва да си светят като едно време.

Над 70 жалби са постъпили в клуба на ВМРО само за няколко дни за сметки, които са 3-4 пъти по-високи от предишните. По време на протеста бе приета декларация от името на русенци, които искат оставката на министъра на енергетиката Дилян Добрев.

Всички хора настояваха да се анулират договорите с енергоразпределителните дружества и да се въведе нов механизъм за по-справедливи цени.