Гордост! Българският флаг - на Южния полюс!

Проф. Христо Пимпирев се завръща от експедицията си

В 13.20 часа със самолет от Франкфурт днес се завръща директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев

От университета припомнят, че на 8 януари тази година, в състава на международна експедиция, проф. Пимпирев е развял за първи път българското знаме на най-южната точка на планетата. Научното пътешествие е било посветено на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

След това професорът се е включил в ръководената от него 21-ва българска антарктическа експедиция. При обратния си път проф. Пимпирев е имал работни срещи с директора на Чилийския антарктически институт д-р Хосе Ретамалес в Пунта Аренас и с ръководителя на Аржентинската антарктическа програма д-р Мариано Мемоли в Буенос Айрес във връзка с подготовката на следващата ни национална експедиция.

Разходите по включването на проф. Пимпирев в експедицията до Южния полюс са поети от монголския професор Лхамсурен Дугержав като жест на признание за оказваната от Българския антарктически институт многогодишна помощ на монголски учени в изследването на Антарктика.