Продължава битката за патриарх, Галактион дръпна

Утре ще бъдат избрани останалите двама кандидати

В 9:00 часа утре в Светия синод ще продължи изборът на тримата митрополити, които ще участват в избора на патриарх на 24 февруари.

Към момента стана ясно, че Старозагорският митрополит Галактион е избран с 11 гласа, а след него се нареждат Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит с по 9 гласа.

Цял ден продължи тайното гласуване в Светия синод днес, а борбата бе оспорвана.

Настоящият наместник на Светия Синод Кирил Варненски е с много малки шансове да влезе между тримата кандидати, тъй като Калиник Врачански, Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Николай Пловдивски не са го подкрепили.

Митрополит Йосиф, говорител на Светия синод обяви, че обстановката днес е била спокойна, без скандали, а гласуването е било тайно, в урна.

"Светият синод не приема отводи, имената им са написани в интегралната бюлетина. Светият синод изслуша отводите и реши, че не ги одобрява. Симеон не е тук, не гласува, но неговият вот е зачетен. Светият синод бавно мисли, мъдро решава. Ако не изберем другите двама, няма да бъде проведен патриаршеският избор", обясни той.

Според устава, тримата кандидати трябва да бъдат избрани 7 дни преди датата за избор на патриарх.

"Ако не успеем утре да свършим работа, ние нарушаваме тези 7 дни, няма събор. Надявам се, че ще свършим работа", добави митрополит Йосиф.