Стара Загора с ремонтиран европейски пазар наесен

Региони

15-02-2013, 16:07

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ремонт за 2,7 млн. ще преобрази изцяло тържището в града на липите

В началото на лятото ще започне реконструкцията на пазара в Стара Загора, който ще бъде изцяло реновиран със средства от "Регионален фонд за градско развитие"Джесика", съобщават от Общината.

Днес кметът Живко Тодоров подписа договора с представителите на фонда - изпълнителния директор Мартин Заимов и Тодорина Докторова, управляващ директор на "Регионален фонд за градско развитие".

Това е първият проект в страната, който ще се реализира с пари от тази инициатива, като средства от фонда ще бъдат осигурени и за Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен.
Реконструкцията на общинския пазар в Стара Загора ще продължи два месеца и ще започне в началото на лятото.

Масите на търговците ще бъдат преместени на паркинга и на пространството пред бившето кино „Комсомол", като реконструкцията цели да създаде добра визия  на градската среда и ще има социален ефект за хората, които работят там.

"Ще се създадат много добри условия, както за търговците, така и за клиентите", съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Стойността на проекта е 2,7 млн.лв,  като максималната сума, с която ще бъде финансиран от фонда, е до 80% от стойността му. Останалите средства трябва да се осигурят от общината.

Таксите на пазара ще се повишат с около 1/3, но няма да бъдат непосилни за търговците, обещаха от Общината. Идеята е с по-високите такси Община Стара Загора да може да си връща вложените средства. Сега годишните приходи от общинския пазар са около 300 хил.лв.

1813 кв. метра е разгънатата застроена площ на Централния общински пазар, която предстои да бъде модернизирана. Предвижда се на мястото на съществуващите метални покрития да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите. Автор на проекта е старозагорският архитект Петър Киряков.