Метеоритът остави след себе си огнен кратер (ВИДЕО)

6 града са поразени от ударната вълна, стотици хора са ранени

Падналият тази сутрин в Челябинска област, Урал, метеорит вероятно е бил тежък няколко десетки тона, заявиха учените от Пулковската обсерватория.

"При падане на Земята такова тяло в атмосфхерата започва да се разпада на по-малки парчета – обясниха те. - При това то лети със скорост от много километри в секунда", твърдят те.
Учените подчертаха, че откриването на части от метеорита ще им позволи да намерят огворори на много въпроси.

Метеоритът е паднал в безлюдна местност, но след себе си е оставил горящ кратер. Руска телевизия показа зрелището. Вижте го.

До момента е ясно, че 6 града са пострадали от ударната вълна, изпочупени са покриви, повредени са много сгради.

Пострадалите по последни данни са над 400 души. Министерството на отбраната съобщи, че е изпратило войници на пострадалите места, без да дава повече подробности. Над 20 000 спасители са изпратени пък от властите, за да помогнат на пострадалите.

Много по-голям от метеорита е астероидът 2012DA14, който се очаква довечера да премине покрай Земята.

Той ще прелети на изключително малко разстояние - около 27-28 000 км, посока от юг на север. Скоростта му е 8 км в секунда.

Масата на астероидае 130 000 тона. Ако подобно тяло падне на Земята, би се отделила енергия, еквивалентна на взрив на 2,4 мегатона тротил! Това е хиляди пъти повече от атомната бомба над Хирошима и е съизмеримо с явлението, известно като Тунгуския метеорит през 1908-а.

Учените обаче успокояват, че няма опасност астероидът да се сблъска с нашата планета.