Наглост! Камерън си призна, че не иска българи

Правителството мъдри как да ограничи достъпа ни, в същото време приветства индийците

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че правителството му работи по варианти как да се попречи на имигрантите да се възползват изцяло от социалната система на страната.

Във времето за парламентарен контрол той трябваше да отговори на отправени въпроси на депутати, че Островът може да се окаже неподготвена за голям наплив от чужденци, след като паднат трудовите ограничения за българи и румънци в началото на 2014 година.

"Ние ще преразгледаме всяка една от нашите системи – жилища, здравеопазване, социални помощи, за да сме сигурни, че не сме слабо звено за тези, които искат да дойдат тук. Значителна част от сегашните ни разпоредби просто не отговарят на здравия разум, що се отнася до условията за предоставяне на жилища, достъп до здравеопазване и правосъдие, както и до други неща, които са право на британски граждани, но не са право за някой, който просто избира да дойде тук", посочи Камерън.

Той подчерта, че Великобритания винаги е била приветлива и отворена страна, но не е правилно да се злоупотребява с британските обществени системи.

Комисия под ръководството на зам. вътрешния министър по имиграцията Марк Харпър вече работи по промяна на правилата, които ще се отнасят за заселващите се на Острова чужденци. На нея обаче ще й трябва време, за да излезе с предложения за решаване на проблема, защото те трябва да бъдат съобразени с европейските регламенти за свободно придвижване в ЕС.

По-рано Харпър съобщи пред депутатите, че се обмисля да се иска частна здравна  застраховка от чужденци, които нямат работа,  както и те да бъдат принуждавани да напускат страната, ако не успеят да докажат, че имат средства за престой за поне 6 месеца. Търси се вариант и за намаляване на помощите за отглеждане на дете, които се изплащат в чужбина, след като стана ясно, че две трети от дадените 36 млн. паунда са отишли в Полша.

На фона на готвените балтии за българи и румънци обаче, британският премиер отправи послание към младите индийци да не се стъписват от плановете за ограничаване на имиграцията във Великобритания и да кандидатстват за обучение в нея.

"Всичко, от което се нуждаете, е основна квалификация по английски език и място в университет. Нещо повече, щом завършите и ако си намерите работа, няма пречка да останете", обясни Камерън.

Посланието на Камерън към Индия контрастира с думите, които той използва по отношение на други страни, които искат да учат и работят в Англия, особено тези от Източна Европа, коментира "Дейли телеграф".

Според изданието то е част от стратегия за подобряване на отношенията с бившата британска колония, чиято цел е привличане на повече инвестиции и увеличаване на търговията.

Изказването на Камерън идва ден след като заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг подчерта, че Великобритания не може да налага нови забрани на мигрантите, след премахването на ограниченията за румънците и българите.

Иначе почти всички британски вестници от днес отново задават въпроса как ще реагира правителството на предстоящата имиграционна вълна от Румъния и България.

"Отказът да бъдат публикувани официалните оценки за това колко хора от двете бедни страни се очаква да пристигнат във Великобритания е скандален", коментира "Дейли експрес" и продължава: "Разбира се, много е вероятно официалните прогнози да подценят ситуацията, както това се случи през 2004 година, когато лейбъристите премахнаха ограниченията за хората от други осем източноевропейски страни. Но това не е причина да се крие информацията".

"Имигрантска лудост – правителството не може да предотврати наплива", пише британският таблоид "Дейли стар".