Глоба за новата шефка на ДКЕВР

Най-доброто от печата

15-02-2013, 05:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГДБОП и Агенция “Митници” вчера започнаха проверка по сигнал на “Труд”

Санкция за незаконна търговия с цигари в интернет ще отнесе новата шефка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова, но няма да бъде сменена. Това обяви в четвъртък икономическият министър Делян Добрев, след като ден по-рано “Труд” разкри нарушението.

Добрев обаче се чудеше по кой закон трябва да е глобата. Според него тя не е нарушила закона умишлено.

ГДБОП и Агенция “Митници” вчера започнаха проверка по сигнал на “Труд”.
Онлайн продажбите на тютюневи изделия са забранени от юли м.г, но фирмата на Иванова “Имидж код груп” го е правила от ноември м.г. насам. В сряда вечерта, след като броят на “Труд” вече се разпространяваше, секцията за цигари в нейния сайт babbetshop.com бе затворена.

От цигарени компании вчера пък обърнаха внимание, че част от предлаганите кутии са с надписи на чужди езици - френски, турски, руски и английски. Това навявало съмнение, че може и да са контрабандни.

От Агенция “Митници” също проверяват има ли контрабанда и дали дейността на “Имидж код груп” съответства на изискванията на Закона за акцизите. Глобите в него варират между 500 и 3000 лв.

Органът, който може да глобява по Закона за тютюна и тютюневите изделия е Комисията за защита на потребителите. На въпрос на “Труд” дали ще започне проверка, от ведомството отвърнаха, че ще кажат в петък. 

Според Закона за тютюна и тютюневите изделия фирмата на Иванова може да бъде глобена със суми от 50 хил. до 100 хил. лева, защото е рекламирала и предлагала цигари онлайн. В случай, че КЗП открие, че тя се е облагодетелствала от продажбата, санкцията може да нарасне и до 150 хил. лева.

Вчера Иванова призна публично, че незаконно е продавала цигари, извини се на премиера Бойко Борисов и благодари на вестник “Труд”, че  е посочил нарушението.

“От средата на миналата година продажбата на цигари онлайн е забранена и грешката на юристите на фирмата е, че не са прекратили това”, коментира икономическият министър Делян Добрев. “Отговорността е на ръководството на фирмата, но Юлиана от миналата седмица няма нищо общо с нея”, каза още Добрев.

От средата на миналата седмица Николова е прехвърлила управлението на фирмата на сина си, но е останала собственик.

Депутатите забравили за санкция

При последните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, направени миналото лято, когато беше забранена продажбата на цигари онлайн, депутатите са забравили да заложат в закона санкция за нарушението. Това показа проверка както на "Труд", така и на самия министър на икономиката Делян Добрев.

Според юристи обаче може да бъде наложена глоба по други членове на закона, ако дадена фирма е предлагала и продавала цигари онлайн. Тя може да бъде санкционирана примерно за реклама на цигари в интернет. 

"Труд" попита тютюневите компании, които обясниха, че още когато е бил разглеждан законът, са сигнализирали на депутатите, че забравят санкцията, но никой не им е обърнал внимание.