Астероид минава на косъм от Земята

Новините

14-02-2013, 23:45

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От НАСА успокояват, че няма да ни удари. В тъмното при ясно небе астероидът ще може да се вижда с бинокъл

Астероид с дължина 45 метра ще мине само на 27 000 км от земната атмосфера във вечерта на 15-ти срещу 16-ти  февруари. Това е рекордно кратко разстояние за подобни небесни тела. Разстоянието е десет пъти по-малко от това между Земята и Луната. Скоростта на движение на астероида е 8 километра в секунда, което е осем пъти по-бързо от скоростта на куршум. Той ще се проближи до Земята максимално в 21 часа и 24 минути българско време. В тъмното при ясно небе астероидът ще може да се вижда с бинокъл. От НАСА успокояват, че няма вероятност небесното тяло да се сблъска с родната ни планета.

Преминаването на астероида не би трябвало да повлияе на мобилните телефони, тъй като техният сигнал се предава от антени на Земята. Астероидът, наречен DA14 обаче ще премине през орбитите на някои спътници и има малка вероятност да бъдат засегнати телевизионните сигнали.

Ако астероидът, които е с тегло около 130 хил. тона се удари със Земята, би заличил град голям колкото Лондон, а щетите да са колкото от 1000 атомни бомби като тази над Хирошима.

Небесни тела с такива размери се приближават много близо до Земята на всеки 40 години. Сблъсъци биха могли да се случват, но много рядко - веднъж на 1200 години, поясняват от НАСА.

Астероидът съдържа редки минерали, чиято стойност се равнява на близо 194 млрд. долара,

заяви фирма, която иска да превърне Слънчевата система в мина за природни ресурси, предаде "Дейли Мейл". Фирмата Дийп Спейс Индъстрийс е изчислила, че масивният астероид ще съдържа ресурси, възлизащи на милиарди долари. Фирмата е изчислила ресурсите на небесното тяло по неговия блясък. Ако 5% от масата му е възстановима вода, това би струвало 65 млрд. долара, защото водата може да бъде разделена на кислород и водород и да бъде продадена като ракетно гориво. Ако други 10% от него е "лесно възстановимо" желязо, никел или друг метал, това би струвало още 130 млрд. долара. Компанията обаче няма да тръгне по следите на DA14, тъй като било прекалено опасно.