ДПС удари на камък за турския в предизборната кампания

Лютви Местан заговори за европейщина, но депутати бързо му припомниха, че ДПС функционира в България

Лютви Местан за пореден път не успя да прокара турския език като позволен в предизборните кампании. Той предложи това днес по време на обсъждането на Изборния кодекс.

Предложението бе основният принцип, застъпен в закона, а именно предизборната кампания да се води на официалния български език, да бъде допълнено с израза "при необходимост и ако се осигури превод на предизборни събрания и митинги, може да се ползват и други езици, освен български".

Лютви Местан опита да представи идеята си като "либерална", а сегашния закон – ограничаващ. Отговори му независимият Яне Янев, който видя в предложението му косвени опити, които водят до сепаратизъм.

Мощен отпор срещна то и от представителите на "Атака", които отчетоха многократните опити на ДПС в тази посока, целящи налагане на втори официален език в България.

"Спазването на буквата на закона - да се води кампания на официален език нека не превръщаме в догма, нека бъдем европейци", призова от трибуната депутатът Юнал Лютфи.

Независимият Кирил Гумнеров обаче разкритикува мантрите на ДПС към европейско поведение, като им напомни, че те са преди всичко българска партия, която трябва да спазва законите на страната.

След това мнозинството отхвърли предложението на депутатите от ДПС.

"Днешният ви глас е против Европа, против европейските стандарти, от днес нататък не ни обвинявайте, полицейското мислене беше в съюз с "Атака" против европейското поведение", жалва се Лютви Местан и призова за прегласуване, което обаче само потвърди резултата от първото.