Какъв е този "празник на влюбените"?

Откъде идва традицията и как го празнуват по цял свят

На 14 февруари отбелязваме Св. Валентин - празникът на влюбените. Всички знаят за повода, но откъде всъщност идва той?

Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура.

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

Древните гърци организират масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намират спътници в живота.

Денят на влюбените започва да се празнува масово в Западна Европа. Традицията на писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората. Според традицията на английския двор в началото на 17-ти век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

В Япония и Корея празникът датира от 1930 г. В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен "Белият ден". Противно на Япония, в Корея съществува традиция на "Черния ден", в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.

В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов. В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените. В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя. Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че "гибелната западна традиция" обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

А какъв е Вашият Св. Валентин?