Дянков се възмути на ЕК, че критикува България

Според него критериите на еврокомисията за финансов растеж са грешни

Вицепремиерът Симеон Дянков остро нападна Европейската комисия, че методиката й за оценка на финансовото състояние на отделните страни е сбъркана, пише вестник "Сега".

Поводът бе, че на последното си заседание във вторник късно вечерта ЕКОФИН - Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС, не промени оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически неравновесия. Вчера Дянков коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения.

ЕК посочва като риск за България например, че заплатите растат прекалено бързо. Според нашия вицепремиер този коментар е смешен - след като сме най-бедната страна в ЕС, нормално е заплатите да растат най-бързо. При това забележката на Брюксел, че цената на труда расте по-бързо от производителността, беше вярна за годините на бума, но в кризата положението се промени.

Според Дянков друга тревога на еврокомисията - за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт - също е неуместна, защото не отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС. "За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави пише, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали", пояснява министърът.

Оценките на ЕК за България са част от механизма за ранно предупреждение, въведен миналата година. Първата оценка бе направена точно преди година и сочеше същите рискове за България. Още тогава МФ и икономисти коментираха, че методиката на ЕК не отчита разликите в икономическото равнище и че по нея догонващи страни като нашата винаги ще имат дисбаланси - като прекалено бърз ръст на инвестиции, заплати или кредити например

Това е втората размяна на реплики между Дянков и Брюксел през последните няколко месеца. Наскоро припламнаха искри и заради оправданието на нашия вицепремиер, че не може да зарадва с коледни добавки пенсионерите, защото Европейската комисия не изплаща навреме средствата по еврофондовете, за които са налице всички необходими документи, фактури и одобрения. От Брюксел му отвърнаха с доста остро писмо, че еврофондовете не са касичка за пенсии.