Новата шефка на ДКЕВР погна скъпия ток

Юлиана Иванова се е занимвала с интернет търговия с хранителни стоки

Преразглеждането на ценообразуването на тока ще е първият приоритет на новия председател на ДКЕВР Юлиана Иванова.
Цените на тока в момента са най-наболелият въпрос на обществото и затова ще започне работата си с него, каза Иванова на първата си пресконференция.

Тя призна, че ДКЕВР е нещо съвсем ново за нея, макар че има опит в сферата на енергетиката, предаде БТА.
Иванова уточни, че в последните години е работила с германския концерн RWE и при това е следила дейността на всички правителства в последните години.

Тя каза, че се познава с премиера Бойко Борисов още от времето, когато са се водили преговори с RWE по проекта АЕЦ "Белене", след оттеглянето на германската компания от България.
Иванова се е занимавала с интернет търговия с хранителни стоки. Тя не вижда никакъв конфликт на интереси в бизнеса, с който се е занимавала и поетия от нея пост като председател на ДКЕВР.

"Бях изненадана, когато ми предложиха да приема поста, но реших да приема предизвикателството", коментира Иванова. "Знам какво ми предстои, заемам обществена длъжност, която ще бъде следена доста зорко, но мисля, че имам силата да се справя", добави тя.

По повод протеста на граждани срещу високите цени на ток Иванова коментира, че хората явно вече изпитват нужда да излязат на улицата и да изкажат своето недоволство. Тя посочи, че като председател на ДКЕВР ще се опита да помогне за решаването на проблема.

Управляващите вече заявиха, че ще бъде направена коренна промяна при ценообразуването на тока.
Енергийният министър Делян Добрев, който бе извикан в парламента, да даде обяснения за формиране на цената, заяви, че скъпият ток от 3-те ТЕЦ-а трябва да се извади от микса за ценообразуване.

По-рано стана ясно, че Върховната административна прокуратура започва проверка за законността на актовете и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.