Над 100 човека протестират на "Тракия". Търсят си дължими над 10 млн.

Региони

13-02-2013, 16:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Г-н премиер, спрете да режете ленти, режете корупцията, призоваха те

Над 100 души протестират на новостроящия се Лот на АМ "Тракия" от Ямбол до Карнобат. Те искат да им бъдат изплатени минали задължения от близо 10 милиона лв.

Протестиращите настояват за съдействие от държавата, за да им бъдат изплатени дължимите над 10 милиона лева. от фирмата - подизпълнител ПСТ Холдинг - Стара Загора.

Сред плакатите се отличи един на английски език, който гласеше: "Скъпи г-н премиер, спрете да режете ленти, режете корупцията", съобщава БГНЕС.

Те отправиха послание към българските граждани, пътувайки по магистрала "Тракия" към родното Черноморие, да не се заглеждат само в лъскавите билбордове, а да знаят, че преминават през „труповете на не едно и две български семейства, строили тази магистрала”. Защото въпреки че погребалната процесия днес е символична, техните семейства наистина са загробени с дългове до живот.

Десетки полицаи и няколко патрулни автомобила охраняват протеста на строителите на Лот 4 от АМ "Тракия". Въпреки това протестиращите бяха категорични, че нищо не може да ги спре да търсят парите и правата си.

Както е известно миналата година строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала "Тракия". Причината бе, че не са получавали парите си от половин година.

На 2 ноември 2012 г. инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ, се срещна със строителите на АМ "Тракия", които заплашиха да спрат работата и да сигнализират европейските институции.

Той посочи тогава, че са стигнали до общо споразумение – заплащането 100% да бъде извършено след плащане на сертификата от АПИ на изпълнителя Сдружение "Тракия ІV" през декември 2012 г.

Месец след тези договорки на 3 декември 2012 г. беше пребит до смърт от двама свои работници бизнесменът от Сливен Петко Петков, като причината бе неуредени финансови взаимоотношения.

Според пълните самопризнания, които са направили двама от работниците му, бизнесменът им дължал заплати, а самият Петков е работил на АМ "Тракия" с фирмата си като подизпълнител.