Най-грозната жена в света (не е за слаби сърца)!

Свят

13-02-2013, 19:00

Снимка:

Дейли мейл

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Размотавано из Европа цели 153 г., тялото на Джулия Пастрана беше върнато в Мексико

153 години след смъртта на жената, спрягана като "най-грозната жена в света", тялото й беше върнато в Мексико за подобаващо погребение, пише "Дейли мейл".

Джулия Пастрана е била използвана като част от пътуваща из Европа изложба, докато не умира от усложнения при раждане през 1860 година.

Дори и след смъртта й, тялото й било излагано на показ пред целия свят.

Сега то е върнато в Мексико, благодарение на кампания, организирана от визуалния артист Лора Андерсън Барбара.

"Усетих, че тя има право да върне достойнството и мястото си в историята", казва Барбара, която изучавала историята на Пастрана, докато работела върху пиеса, базирана на живота й.
Барбара, която живее в Ню Йорк, но родом е от Мексико сити, в крайна сметка спечелила водената цяло десетилетие битка и идния вторник, тялото на Пастрана най-накрая ще бъде погребано в Синалоа де Лейва.

Пастрана е родена в Мексико през 1834 г. и страдала от вродена хипертрихоза (патологично окосмяване). Тя също така страдала и от хиперплазия на венците, която прави устните и венците дебели.

През 1854 г. тя била купена от мексикански митнически администратор, който започнал да я показва като кукла в САЩ и Канада, докато в Ню Йорк тя се омъжила за Теодор Лент, който станал неин мениджър. Историците вярват, че докато тя била влюбена в Лент, той се оженил за нея единствено, за да печели, използвайки я.
Лент направил турне в Европа със съпругата си, която наричал "жената-мечка". Критиците пък я наричали "екстремно отвратителна", а докторите смятали, че тя е резултат от чифтосване на човек с орангутан.

Пастрана имала афинитет към пеене, музика, танци, говорела чужди езици, а и проявявала голяма щедрост към местните благотворителни организации.
През 1859 тя забременяла и синът й наследил нейната хипертрихоза. Пастрана умряла от усложнения след раждането пет дни по-късно - само на 26.
Но смъртта не спряла Лент. Той продължил да излага балсамираните тела на жена си и сина си, съхранени в стъклен шкаф. Той по-късно се оженил за брадата жена в Мексико, която често представял като сестрата на Пастрана.

Години наред тялото й било крито в склад, докато през 1996 г. мумията била откарана в Института по съдебна медицина в университета в Осло.

През 2005 година Барбара започнала петиция, за да върне тялото в Мексико и през 2008 година, тя изложила своя казус в Националния комитет за оценка на изследване на човешките останки в Норвегия, за да се стигне до сегашното решение - Пастрана да бъде погребана в гробище в Синалоа де Лейва, близо до нейното родно място.